سیاست‌گذاران از تزریق نقدینگی به بخش مولد کشور هراس نداشته باشند

دبیر انجمن صنایع همگن نیرومحرکه و قطعه‌سازی کشور با اشاره به افزایش قابل توجه بدهی خودروسازان به قطعه‌سازان که حدود ۴۰ درصد آن هم سررسید شده و معوق است از مسئولان و سیاست‌گذاران کشور خواست تا از تزریق نقدینگی به بخش مولد کشور نترسند؛ چرا که تزریق نقدینگی نه‌تنها اثر تورمی ندارد که مهارکننده تورم هم خواهد بود.

آرش محبی‌نژاد با اشاره به زیان انباشته دو خودروساز بزرگ کشور، اظهار کرد: در حال حاضر زیان انباشته ایران‌خودرو و سایپا بیش از ۲۵۰ هزار میلیارد تومان است؛ این درحالیست که طی چند سال اخیر یارانه سیاه در قالب شکاف بازار در جامعه توزیع شده و عمدتاً هم به جیب واسطه‌ها رفته و عایدی برای مردم نداشته است. این یارانه سیاه همان اختلاف قیمت بین درب کارخانه خودرو با بازار است که بیش از ۵۰۰ هزار میلیارد تومان است؛ این در حالیست که مطالبات تعیین تکلیف نشده زنجیره تامین داخلی از خودروسازان کشور به حدود ۱۱۰ هزار میلیارد تومان رسیده که از این مبلغ نیز حدود ۴۵ هزار میلیارد تومان مطالبات معوق و سررسید شده است.

 

سهم زیادی از توان تولید قطعه‌سازی، بلا استفاده است

این فعال صنعت قطعه کشور با بیان اینکه لازم بود یک تصمیم جدی، اساسی و منسجم در صنعت خودرو گرفته شود، تصریح کرد: با تغییر دولت و روی کار آمدن وزیر جدید، حرف‌هایی زده شد و بعضاً اقدامات نسبتاً خوبی هم انجام شد؛ مثل همین حداقل اصلاح نسبی قیمت خودرو که امید و انگیزه و یک موج مثبتی در کل زنجیره تامین و در صنعت خودروسازی ایجاد کرد؛ اما نکته قابل توجه اینجاست که در حال حاضر سهم زیادی از توان تولید قطعه‌سازی کشور، بلا استفاده مانده و ظرفیت آزاد و مازاد داریم.

محبی‌نژاد با بیان اینکه بنا بر ظرفیت زنجیره تامین، صنعت قطعه‌سازی کشور توان تولید دو میلیون و ۲۰۰ هزار دستگاه خودرو در سال را دارد، گفت: اما می‌بینیم که حتی برنامه‌ریزی‌ها بر روی تولید یک میلیون و ۷۰۰ هزار دستگاه بسته می‌شود و تجربه نشان داده که تحقق هم به مراتب کمتر خواهد بود؛ در حقیقت مهمترین مانع این عدم تحقق، عدم تمرکز و فرماندهی واحد در صنعت خودرو و سیاست‌گذاری واحد است که انجام نمی‌شود. ۲۳ نهاد دخیل در این صنعت داریم که تصمیم‌گیر و رئیس صنعت خودرو هستند.

 

نیازهای کشور نامحدود، اما منابع به‌ شدت محدود هستند

او ضمن تاکید بر اینکه نیازهای کشور نامحدود، اما منابع به شدت محدود هستند، گفت: این منابع شامل منابع انرژی، منابع انسانی، منابع ارزی، بحث نقدینگی و…است؛ این درحالیست که از سوی دیگر طی چند سال اخیر شاهد سیاست‌گذاری‌های به شدت غلط در صنعت خودرو هم بوده‌ایم. اما زمانیکه دولت و وزیر جدید بر سر کار آمد، صحبت‌هایی شد که ما تصور کردیم، شرایط بسیار زودتر مهیا و وعده‌ها عملیاتی می‌شوند، اما تاکنون تصمیم قاطعی در این زمینه گرفته نشده است.

محبی‌نژاد خاطرنشان کرد: مهمترین اتفاقی که قرار بود پس از بحث اصلاح نسبی قیمت‌های خودرو بیفتد این بود که این نقدینگی به زنجیره تامین تزریق شود؛ شرط موفقیت صنعت خودرو و آغاز حرکت جهت افزایش تیراژ با کیفیت خودرو کشور در همین بود که این نقدینگی به زنجیره تامین تزریق شود که عملیاتی نشد؛ بدیهی است که بدون تزریق نقدینگی و عملیاتی شدن آن برنامه، هرگز خروجی وجود نخواهد داشت.

 

اقتصاد یک موضوع دستوری نیست

دبیر انجمن صنایع همگن قطعه‌سازی کشور تصریح کرد: اقتصاد یک موضوع دستوری نیست؛ کیفیت و افزایش تیراژ هم با دستور محقق نمی‌شود؛ این موضوع را مسئولان ما باید دیر یا زود متوجه شوند که با دستور نمی‌توان تیراژ خودرو و تولید را افزایش داد؛ بلکه یک اقدامات عملیاتی ناشی از یک برنامه منسجم و سیاست‌گذاری متمرکز نیاز است. شاید بتوان با حذف قیمت‌گذاری دستوری، کارهای خوبی برای این صنعت و کشور کرد؛ قیمت گذاری دستوری در کالاهای بادوام و به خصوص خودرو، جز رانت و سوبسید سیاه و در واقع متضرر شدن مردم (از سهام‌داران بورسی خودروسازان گرفته تا مردمی که مشتری واقعی خودرو هستند) هیچ پیامد مثبت دیگری نخواهد داشت.

او تاکید کرد: قطعه‌سازان در حقیقت افسران و سربازان جنگ اقتصادی هستند؛ طی سال‌های اخیر این فعالان تحریم‌شکن عمل کرده‌اند؛ علیرغم همه‌ این تحریم‌ها اجازه نداده‌اند که تاکنون چرخ صنعت خودرو متوقف شود.

این فعال صنعت قطعه‌سازی کشور تصریح کرد: اگر اعتماد زنجیره تامین خودروسازی به تصمیم‌گیران، سیاست‌گذاران و مدیران صنعتی ارشد کشور را از دست بدهد، دیگر این اعتماد با هیچ ابزاری قابل برگشت نخواهد بود. زنجیره تامین صنعت خودروسازی کشور شبیه همان بچه‌ای شده‌ که بارها از بزرگتر خود یک وعده شنیده و امید بسته، اما دیگر اعتمادش سلب شده است.

هنوز اعتمادها، به طور کامل میان زنجیره تامین خودرو از بین نرفته است

محبی‌نژاد با هشدار نسبت به از دست رفتن زمان، تاکید کرد: به ماه‌های پایانی سال نزدیک می‌شویم و با توجه به تجربه عملیاتی اسفند ماه هر سال، عملاً بیشتر از ۱.۵ ماه فرصت کار باقی نمانده است؛ بنابراین هر اقدامی اگر قرار است که صورت گیرد؛ اکنون وقت آن است. زمان به نفع ما نمی‌گذرد و فرصت زیادی برای اقدام عملی و تزریق منابع حاصل از فروش به زنجیره تامین وجود ندارد. هنوز اعتمادها، به طور کامل میان زنجیره تامین خودروسازی، خودروسازان و مسئولان کشور از بین نرفته است؛ می‌توان با اقدام به‌موقع اجازه ندهیم که این اعتماد و امید، کاملا از بین برود.

این فعال صنعتی کشور خطاب به مجموعه سیاست‌گذاران اقتصادی و پولی کشور، گفت: تزریق نقدینگی به بخش تولید، جزو اصول اولیه یک فعالیت صنعتی مولد و اشتغال‌زا است؛ هرگز نباید از تزریق نقدینگی بترسید. تزریق نقدینگی به صنایع مولد نه‌تنها هیچ اثر تورمی برای کشور ندارد، بلکه ارتقاء پایه پولی ناشی از تزریق به صنایع مولد کشور که اشتغال‌زا هستند (به دلیل افزایش تولید)، اثر مهار تورم هم خواهد داشت.

دبیر انجمن صنایع همگن نیرو محرکه و قطعه‌سازی کشور با بیان اینکه اقتصاددان‌های کشور ما متاسفانه تنها به این موضوع تاکید دارند که پایه پولی ارتقاء و افزایش پیدا نکند و نقدینگی تزریق نشود، تصریح کرد: اتفاقا اگر نقدینگی تزریق شود، منجر به افزایش تولید و ارزش افزوده داخلی در کشور شده و همین امر نه‌تنها سبب رونق اقتصادی خواهد شد که در کاهش تورم نیز اثرگذار است؛ گذشت زمان این موضوع را بر مسئولان و سیاست‌گذاران کشور ثابت خواهد کرد و تاریخ قضاوت خواهد کرد؛ بنابراین چه بهتر است که پیش از آنکه تاریخ بخواهد مسئولان اقتصادی امروز کشور را قضاوت کند، تصمیم‌گیران به خودشان آمده و اجازه رشد و ارتقا صنعت و جامعه را بدهند و در حقیقت اجازه دهند تا نقدینگی به‌ جای تزریق به بازار سفته‌بازی‌ها به تولید تزریق شود

منبع: خبرگزاری ایسنا